Luminatoare

LUMINATOARE

Panouri luminatoare de acoperis

Lumina zilei este esentiala pentru o viata sanatoasa. E un fapt cunoscut ca abundenta luminii zilei creeaza in general fortei de munca o senzatie de sanatate si bunastare si de asemeni ridica productivitatea si siguranta. Fiecare loc de munca ar trebui sa fie suficient iluminat, intr-o mare masura cu lumina naturala. Cea mai eficienta metoda de asigurare a luminii zilei, uniforma si consistenta, indeosebi in cladirile mari, e folosirea luminatoarelor de acoperis. Acestea sunt de pana la trei ori mai eficiente decat ferestrele montate pe perimetrul constructiei.Pentru asigurarea iluminarii uniforme si impiedicarea orbirii ar trebui sa se foloseasca iluminare difuza.

Consideratii de proiectare

Consideratiile de proiectare ar trebui sa includa:
- Fragilitatea (atat initiala cat si ulterioara) a luminatoarelor de acoperis selectate.
- Analiza transmisiei si de distributie a luminii
- Transferul termic (valoarea-U)
- Riscul de condens, inclusiv al puntilor termice la perimetrul luminatorului de acoperis si la piesele intermediare
- Durabilitatea si durata de viata functionala a sistemului de luminatoare (luminatoarele profilate pot fi greu de inlocuit pe acoperisul metalic)
- Acces in siguranta in scopul intretinerii

Posibilitati tipice de aranjare a luminatoarelor
Aranjarile prezentate se pot utiliza pentru acoperisuri inclinate sau curbe.
Aranjarea in forma de tabla de sah - cea mai uniforma distributie a luminii, maidificil de realizat.
Aranjare incoama - distributia optima a luminii la cladirile cu volummic, dar generaza incarcari ridicate din suctiunea vantului. Luminatoarele tip cupola de coama sunt furnizate de producatorispecializati.
Aranjarea intrecoama si streasina - distribui reapotrivita a luminii, usurinta la montaj, dar indreptul coamei si streasinii exista o incarcare ridicata datorata suctiunii vantului.

Nota: Se recomanda ca intre coamasi prima pana de sus si intre streasina si prima pana de jos sa fie panouri izolatoare.
Aranjarea pe directia pantei - compromis intre aranjarea in forma tablei de sah si aranjarea de la coama la streasini, evitand zonele cu incarcareinalta din suctiunea vantului
hidroizolatii

Materiale

Luminatoarele in acelasi plan cu suprafata acoperisului au acelasi profil cu cel al panourilor metalice. Sunt produse din fete din polyester armat cu fibra de sticla (GRP) inconformitate cu EN 1013-2.
Straturile exterior si interior au intre 0,8si 1,2 mm si sunt unite prin intermediul pieselor intermediare din polietilena (distanteri).

Pierderi de caldura si costurile energetice

Luminatoarele de acoperis reduc costurile aferente iluminarii artificiale.Constructorii ar trebuisa fie constienti de faptul ca luminatoarele in general nu izoleaza termic, deci prin ele o sa se piarda mai multa caldura decat prin panou.
Beneficiul din asigurare a luminii naturale a zileitrebuie sa fie comparat cu cresterea costurilor la incalzire. Costurile la incalzire a cladirii sunt in general mai mari decat cele cu iluminarea artificiala.

Transmisia luminii

Transmisia luminii prin luminatoarele de acoperis cu strat dubluva fi intre 70% si 80%. Placile GRP asigura in general lumina difuza si o stralucire slaba.Policarbonatul e mai transparent, dar creste luminozitatea solara si stralucirea.

Duritatea si transferul termic


Luminatoarele de acoperis nu sunt atat de dure precum panourile de acoperis cu fete metalice.Luminatoarele de acoperis cu doua fete au uncomportament diferit de al panourilor tristrat. Ca urmare, distantele dintre pane sunt limitate la aproximativ 1,5 metri si sunt necesare mai multe elemente de fixare cu garnituri de diametrumai mare, pentru a rezista suctiunii, indeosebi la coama, streasini si atice.
De exemplu, la luminatoarele de acoperis trapezoidale, elementele de fixare primare cu garnituri de diametru 29 mm ar trebui sa fie pozitionate pe fiecare coama.
La suprapunerile dintre luminator si panourile metalice, suruburile de coasere cu garnitura de 12 mm diametru trebuie fixate la un interval maxim de 400 mm.
Ca urmare a diferentelor de temperatura dintre luminatoare si panourile metalice, elementele de fixare dintre acesteatea trebuie alese cu grija.
Detaliile constructive referitoare la luminatoarele de acoperis Kingspan contin indrumari pentru asamblare, etansare si elemente de fixare.

Rezistenta la influentele atmosferice

In principiu, acolo unde se folosesc panouri metalice de acoperis imbinate cu panouri luminatoare , acestea trebuie imbinate unele cu celelalte longitudinal si transversal.
Grosimea fetelor din care sunt fabricate luminatoarele este de obicei de doua ori pana la trei ori mai mare decat grosimea fetei exterioare a panourilor metalice. Aceasta duce la imbinari imperfecte in trepanourile izolatoare si luminatoare.
Suprapunerile sunt dificil de etansat si astfel creste riscul de patrunderea apei. Luminatoarele de acoperis trebuie proiectate cat mai lungi pentru a minimizanumarul de imbinari longitudinale.

Incendiu

In urmatorul tabel este prezentata comportarea diferitelor materiale din care sunt fabricate luminatoarele, la expunerea la temperaturi inalte:


hidroizolatii

GRP e mairezistent la temperaturi inalte decat celelalte materiale folosite la luminatoare.Fiecare material are, incaz de incendiu, potentiale beneficii.

Durabilitate in timpul duratei de viata

La luminatoarele de acoperis se presupune urmatoarea durata de viata:

- GRP pana la 25 ani
- Policarbonat pana la 20 ani si 10 ani la decolorare

Durata de viata presupusa depinde de amplasarea cladirii, mediul exterior si interior si de instalarea corecta.
Curatirea periodica in timpul acestei perioade ajuta la mentinerea unei transmisii de lumina optime.
Policarbonatul nu ar trebui sa se foloseasca niciodata in combinatie cu panouri de culoare inchisa sau cu materiale de etansare de culoare inchisa, deoarece aceasta ar putea duce la cresterea temperaturii, care poate cauza inmuiere, deformare si deteriorare.
*Nota: Placile de policarbonat trebuie sa fie izolate de panourile acoperite cu plastisol cu ajutorul unei benzi sau alt tip de etansare.*